Werking

Koken op een hout gestookt fornuis is eenvoudig. In de stookopening achter de gietijzeren fornuisdeur wordt op een rooster een heet houtvuur gestookt. Na ongeveer vijf minuten brandt er een vuur met een constante temperatuur zodat de maaltijd bereid kan worden. Door de pannen en ketels te schuiven op de gietijzeren fornuisplaat kunt u de temperatuur bepalen. Gerechten die op een hoog vuur bereid moeten worden, staan direct boven de vlammen. Gerechten die moeten stoven of langzaam garen schuift u naar de rand van de fornuisplaat. Daar is de warmte van het vuur immers minder intens. De temperatuur van het fornuis wordt ook bepaald door de hoeveelheid brandhout. Op een klein vuur kunt u gerechten urenlang laten sudderen, terwijl een witheet vuur met veel hout bijvoorbeeld geschikt is om vlees aan te braden.

Een hout gestookt fornuis van Vuurmeesters werkt volgens het Finse tegenstroomprincipe. Dit principe houdt in dat de hete gassen niet direct via de schoorsteen het huis verlaten, maar eerst via tegenstroomkanalen omlaag worden geleid tot vloerniveau. Op dit traject geven ze hun warmte af. Deze warmte wordt in de stenen massa van het fornuis opgeslagen en verwarmt nog lang na het stoken de omgeving. Door het toepassen van dit principe is het rendement van onze massief gemetselde fornuizen zeer hoog. Daarnaast zorgt de gietijzeren fornuisplaat voor een snelle luchtopwarming. Wij voorzien alle fornuizen van een schoorsteenafsluitklep die de warmte van het fornuis binnenhoudt.

Vanzelfsprekend wordt het fornuis gestookt tijdens het koken. Langer stoken is natuurlijk altijd mogelijk, bijvoorbeeld om de ruimte extra te verwarmen al naar gelang de woonsituatie en de weersomstandigheden. Niet alleen de in de massa opgeslagen energie, maar ook de lucht verwarmt de ruimte. Een houtgestookt fornuis geeft tijdens het stoken vier tot vijf kW energie af. Een groot deel van deze energie verhit via de gietstalen fornuisplaat de pannen en het eten, een ander deel accumuleert in de fornuismassa en de rest warmt de lucht op. Een massieve kachel heeft een lager vermogen tijdens het stoken, twee tot drie kW, maar blijft ook na het stoken deze warmte veel langer uitstralen. Een fornuis zorgt dus voor een relatief snelle en kortdurende verwarming.

Onze fornuizen zijn milieuvriendelijk en worden opgebouwd uit vuurvaste materialen zoals stenen, platen, mortels en beton. De buitenmantel kan naar wens opgebouwd worden uit bakstenen, leemstenen of spekstenen. Gietijzeren deuren, platen en roosters maken het fornuis compleet. Deze duurzame materialen zijn bestand tegen hoge temperaturen en kunnen de temperatuurschommelingen goed aan. Daarnaast hebben ze een hoog warmte- accumulerend vermogen zodat ze de in het fornuis ontstane warmte goed opslaan. Door het gebruik van deze degelijke materialen zijn deze speciale fornuizen zwaar: hun gewicht varieert van 750 kilogram tot 1500 kilogram.

Veel van onze fornuizen zijn bovendien voorzien van een stenen of metalen bakoven. De stenen bakoven wordt ter plekke opgemetseld en wordt afgesloten door een speciale bakovendeur. Deze zijn leverbaar in verschillende afmetingen en uitvoeringen. In de bakoven kunnen broden, pizza’s, gebak en andere ovengerechten bereid worden. Het houtvuur zorgt niet alleen voor warmte en gezelligheid, maar het levert ook een unieke smaak. Bij een fornuis met een stenen bakoven kan in de bakoven zelf ook een vuur gestookt worden. Nadat de gewenste temperatuur bereikt is en het vuur is uitgebrand, moet de as verwijderd worden zodat op de vloer van de bakoven gebakken kan worden. Gebruik van een vuurvaste schotel of bakblik is natuurlijk ook mogelijk.

CV fornuis levert warm water voor buffervat

Al meer dan 25 jaar koken en bakken we in ons huis met hout als brandstof. Sinds een tijdje staat het Pertinger fornuis Ökoalpin 100 plus panorama in onze keuken. Dit prachtige kook-en baktoestel heeft een ruime fornuisplaat, is uitgerust met een bakoven en heeft een dubbele glazen ruit in de fornuisdeur. De achter deze stookdeur gelegen stookruimte is groot, zodat er makkelijk 10 tot 12 kilogram hout in past. Achter deze stookruimte is een warmtewisselaar met een vermogen van 16 tot 23 kW geplaatst. Met behulp van een eenvoudig in te stellen systeem wordt bepaald hoe heet het water is dat naar het buffervat wordt gepompt. Door dagelijks één uur stoken heeft het water in het tapwatergedeelte van het buffervat van 820 liter een basistemperatuur van circa 65 graden Celsius. Daarnaast kan het warme water door aangesloten warmtemuren stromen en zo bijdragen aan de verwarming. Het buffervat wordt tevens gevoed door de op ons dak geplaatste zonnecollectoren waardoor we het hele jaar rond onafhankelijk zijn van aardgas.

Het kooktoestel levert bovendien snel en veel directe energie, circa 8 KW, naar de keuken en de kookplaat zelf. Wij frituren, grillen, koken, bakken, braden en stoven er dagelijks moeiteloos op. De naast de fornuisdeur gelegen, ruime bakoven warmt op door optimaal contact met de erlangs stromende rookgassen. De glazen bakovendeur is voorzien van een handige thermometer. We bakken er brood, pizza, ovenschotels en zoete fruittoetjes in. De na het stoken aanwezige restwarmte gebruiken we voor het op temperatuur houden van gerechten, het ontdooien en het drogen van bijvoorbeeld tomaten en kruiden. Wij hebben op een van de twee roosters in de bakoven een zware chamotteplaat gelegd die de warmte lang vasthoudt. Lees hier meer over onze pizzastenen/ broodbakstenen. De houtas die ontstaat bij het verbranden van het hout wordt opgevangen in een aslade die onder de stookdeur is geplaatst, deze houtas is composteerbaar.

De verbranding in dit geteste toestel met een rendement van 83,5 % is schoon en de uitstoot voldoet aan de strengste milieu-eisen. Daarnaast levert Pertinger noodvoorzieningen die ook bij stroomuitval de veiligheid garanderen. Het fornuis is voorzien van primaire en secundaire verbrandingsluchttoevoer, externe luchttoevoer, een flexibele en regelbare aansluiting op de schoorsteen en dit kooktoestel kan door een speciaal ventilatiesysteem strak tegen keukenkasten of werkblad worden geplaatst zodat het eenvoudig in de keuken is te integreren. Het stoken van hout als brandstof is CO2 neutraal omdat de tijdens de groei van de boom opgenomen hoeveelheid CO2 bij de verbranding weer vrij komt.

Het stookrooster in de stookopening kan eenvoudig omhoog of omlaag worden gedraaid. Staat het stookrooster op de hoogste stand, dan wordt de opgewekte energie met name naar de fornuisplaat gebracht en minder naar de warmtewisselaar. Dit is de zogenaamde zomerstand waarbij er minder warmte nodig is in ons buffervat. De zon doet dan immers volop mee. Op donkere, koude dagen en in de winterperiode, als de zonnekracht minder is, draaien we het stookrooster omlaag zodat er meer contact is met de warmtewisselaar en er meer warmte beschikbaar is voor het buffervat.

We stoken graag samen met u een vuurtje om iets lekkers te bakken waarbij u zult zien hoe snel en eenvoudig koken op hout is. Bel of mail ons voor het maken van een afspraak.

Pertinger is een Italiaans familiebedrijf dat kwaliteitsfornuizen ontwerpt, maakt en levert. Zij maken o.a. ook kookfornuizen die uitsluitend bedoelt zijn om op te koken, speciale horeca-keukens en individueel maatwerk. Op www.pertinger.com.is hierover meer te lezen.

Een metalen bakoven wordt op temperatuur gebracht door de erlangs stromende hete rookgassen. In zo’n gesloten bakoven wordt dus geen apart vuur gestookt, waardoor er geen roet – of asresten in te vinden zijn. Het kan daarom ook als warmhoudvak dienen. Wij leveren drie standaard metalen bakovens.
In onze webshop zijn de verschillende bakovendeuren en metalen bakovens te bekijken en te bestellen. Ook alle benodigde accessoires voor koken en bakken met hout zijn daar te vinden.

Elk fornuis, met of zonder bakoven, wordt voorzien van uitgebreide schriftelijke en mondelinge stookinstructies. We beantwoorden graag uw vragen en geven daarnaast regelmatig demonstraties over koken en bakken op een fornuis van Vuurmeesters.