Modellen

Op deze pagina staan de verschillende modellen fornuizen. U kunt op elk model klikken voor meer informatie.

Al onze fornuizen hebben de volgende gietijzeren onderdelen: een fornuisdeur met asladeur, een rooster en een fornuisplaat. Een overzicht vindt u op onze webshop. Een fornuis kan vrijstaand geplaatst worden of onderdeel vormen van een keukenblok. Met de opbouw van een fornuis zijn we gemiddeld twee dagen bezig. Vuurmeesters levert verschillende finovenfornuizen, maatwerk leemfornuizen en een Tulikivi speksteenfornuis.


Een finovenfornuis heeft een binnenwerk van vuurvaste stenen en een buitenwerk van bakstenen. Met een speciale stuclaag wordt de buitenmantel afgewerkt. Deze stuclaag is leverbaar in verschillende kleuren. Er zijn 5 verschillende finoven-fornuizen:
Finoven-fornuis Henna
Finoven-fornuis Hella
Finoven-fornuis Pikku-Henna
Finoven-fornuis Hemmo
Finoven-fornuis Heikki

Elk leemfornuis wordt samen met de klant ontworpen en afgestemd op de ruimte waarin het gebouwd wordt. Aan de hand van een schets, kleimodel of tekening ontstaat een unieke warmtebron. Door samen met u een fornuis te ontwerpen vervullen we uw kook-, bak- en verwarmingswensen. We gebruiken voor de opbouw van een dergelijk maatwerk fornuis vuurvaste stenen, bakstenen en leemstenen. Voor de afwerking adviseren we meestal een stuclaag van een speciale mortel.

Er is een grote variatie aan afmetingen en gewicht. Er zijn veel mogelijkheden: het inbouwen van een stenen of metalen bakoven, het plaatsten van een grote of kleine fornuisplaat en het al dan niet uitbreiden van het fornuis met een waterreservoir, een verwarmde zitbank of een verwarmde muur. De rookgassen van een gemetseld fornuis hoeven immers niet direct via de schoorsteen afgevoerd te worden. Ze kunnen bijvoorbeeld door een gemetselde zitbank of door een muur worden geleid. Op weg naar de schoorsteen geven de gassen hun warmte aan de muur of bank af. Een massief gemetseld fornuis hoeft dus niet direct onder de schoorsteen geplaatst te worden.
Het waterreservoir is een open tank met een inhoud van vijftien liter. Het water in het reservoir wordt door de erlangs stromende rookgassen verwarmd. Via een kraantje kan het hete water afgetapt worden. Zo is er na het koken altijd water. Handig voor de afwas!

Een leemkachel kan uitgebreid worden met een leemfornuis. Het fornuis kan aan de keukenkant geplaatst worden terwijl de leemkachel tegelijkertijd de woonkamer verwarmt. Zo ontstaat een waar warmtemeubel. Beide hebben om gelijktijdig gestookt te kunnen worden een eigen schoorsteenkanaal nodig. We adviseren graag wat er in uw situatie passend is.

Tulikivi model LLU 1250 is opgebouwd uit speksteen en heeft een gewicht van 1370 kilogram. Fins speksteen neemt de warmte van het houtvuur goed op en straalt deze gelijkmatig uit. Deze fornuis-bakovencombinatie heeft een gietijzeren fornuisdeur en een gietijzeren bakovendeur met glas. De thermometer die de temperatuur in de bakoven aangeeft, is aan de buitenkant van het fornuis afleesbaar. Bakoven en fornuis zijn onafhankelijk van elkaar te stoken bij gebruik van twee schoorsteenkanalen.