Meer informatie

Brandstof
In onze stenen fornuizen kunnen alle houtsoorten gestookt worden, mits het hout droog en onbehandeld is. Verwarming op basis van het tegenstroomprincipe komt uit de Scandinavische landen en daar groeien sparren, dennen en andere snelgroeiende bomen als berken. Deze lichte houtsoorten geven snel een heet houtvuur waarboven gemakkelijk een maaltijd bereid kan worden. Wij stoken onze eigen fornuizen en bakovens op snoei – en resthout.
Hout is als enige brandstof bij goede herbebossing oneindig voorradig. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij een schone verbranding is dezelfde die vrij zou komen als het hout in het bos zou blijven liggen. Stoken, koken en bakken met hout als brandstof is dus CO2 neutraal. Voor een gemiddelde maaltijd is circa vijf kilogram droog hout nodig.
Als voor iedere boom die gekapt wordt een nieuwe boom wordt geplant, blijft de hoeveelheid bos constant. Gekapt hout kan het best in de zon en wind onder een afdak drogen. We rekenen ongeveer anderhalf jaar voor het drogen van net gekapt hout.
Met een houtvochtmeter kunt u meten hoeveel vocht er in hout zit.
Om te zorgen dat hout goed droogt, moet het gespleten en gekliefd worden. Een veilige manier om brandhout te klieven is de logmatic. Deze Finse kliever is een eenvoudig houthakkersgereedschap dat het hakken een stuk veiliger en minder vermoeiend maakt.

Bouw en stookinstructies
De bouw van een houtgestookt stenen fornuis duurt gemiddeld twee dagen. Als de bouw is afgerond, steken we gezamenlijk het eerste houtvuur aan. Het fornuis moet dan eerst drogen en voor deze periode gelden speciale droogstookinstructies. De normale stookinstructies gelden zodra het fornuis is gedroogd. We geven uitgebreide schriftelijke en mondelinge stookinstructies. Daarnaast geven we in onze eigen keuken demonstraties over koken en bakken met hout.

Kachelbouwworkshop
Vuurmeesters organiseert regelmatig kachelbouw workshops. Tijdens deze workshops worden onder andere fornuizen en bakovens opgebouwd. Door deel te nemen aan een van onze kachelbouwworkshops leert u zelf een eigen fornuis of kachel te ontwerpen en te bouwen. Lees hier meer over onze kachelbouw workshops.

Gewicht van het fornuis en draagkracht van de vloer
De draagkracht van de vloer moet voldoende zijn om de warme massa van het fornuis te kunnen dragen. Onze fornuizen zijn zwaar, variërend van 750 kilogram tot 1500 kilogram.
In sommige gevallen is versteviging en isolatie van de huidige vloer nodig. Neem bij onzekerheid hierover contact met ons op.

Schoorsteen
De rookgassen van het houtvuur in het fornuis of bakoven dienen door een goed functionerend en volgens de geldende veiligheidsnormen gemonteerd schoorsteenkanaal te worden afgevoerd. De schoorsteen kan gemetseld zijn of opgebouwd worden uit dubbelwandig geïsoleerde elementen. Wij werken al jaren met de Metaloterm schoorstenen van Ontop. Een geschikte binnendiameter is 150 of 180 mm.
Ons advies is om uw schoorsteenkanaal minimaal een keer per jaar te laten inspecteren en indien nodig te reinigen. Vuurmeesters kan alle benodigde schoorsteenmaterialen leveren.

Prijzen
We bouwen finoven fornuizen vanaf € 4.500,-. Voor een maatwerk fornuis maken we graag een offerte.
Vraag ons via de contactpagina gerust naar de volledige prijslijst.