Recepten

Enkele voorbeelden van gerechten die eenvoudig op een hout gestookt fornuis te bereiden zijn, staan op deze pagina.
Alle gerechten die op een gas- of elektrisch fornuis bereid worden, kunnen ook klaar gemaakt worden op een houtgestookt fornuis. Ditzelfde geldt natuurlijk voor bakgerechten zoals koekjes, gebak, pizza, broden en zoete nagerechten. Het bakken in een stenen bakoven vraagt iets meer ervaring om de stenen massa de juiste temperatuur te laten bereiken, maar ook dit is een eenvoudig en helder principe.
Niet alleen de hoeveelheid hout maar ook de tijdsduur van het vuur bepaalt de temperatuur in de stenen bakoven. We laten u graag zien hoe dit in zijn werk gaat.

Koken en bakken in een gemetseld fornuis, met of zonder bakoven, is door iedereen snel te leren. Het vraagt in het begin wat aandacht, maar wordt al snel een automatisme. Onze ervaring leert dat klanten dagelijks genieten van het knapperende houtvuur en het unieke aroma van koken met hout.


Ketchup uit eigen keuken
Opeens zijn alle rode en gele tomaten rijp. Maak van dit ‘tomatenoverschot’ een eigen ketchup-voorraad. Door de tomaten vooraf in de stenen bakoven te roosteren krijgt deze klassieke tomatensaus een unieke smaak.

Ga als volgt te werk:
Vet een groot bakblik in met 50 ml olijf- of zonnebloemolie. Snijd twee kilo tomaten doormidden. Snipper 250 gram sjalotjes en vier tenen knoflook en schep ze over de tomaten. Verdeel een handvol gewassen en gesnipperde tuinkruiden van het seizoen zoals rozemarijn, tijm, oregano of basilicum over de tomaten. Voeg een halve theelepel zeezout en vers gemalen peper toe. Strooi twee eetlepels bruine rietsuiker over het tomatenmengsel. Zet dit volle bakblik in het midden van de oven en laat circa een uur zacht op 180 °C roosteren. Contoleer af en toe of het niet te hard gaat. De tomaten moeten zacht en gaar zijn maar niet verbranden.
Draai het geheel daarna door een roerzeef zodat tomatenvelletjes achterblijven. Meet hoeveel liter puree er ontstaan is door de puree in een maatbeker te schenken. Twee kilo tomaten geeft circa anderhalve liter tomatenpuree.

Doe op iedere liter puree:
100 ml appelazijn
40 ml citroensap ( sap van twee citroenen)
100 gram ruwe rietsuiker
één eetlepel mosterdpoeder
één eetlepel gemberpoeder
één theelepel kruidnagelpoeder
één eetlepel kaneel

Giet het mengsel in een grote pan en roer tot de suiker is opgelost. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat minimaal 40 tot 45 minuten zonder deksel op de pan zachtjes doorsudderen. Roer zo nu en dan. Laat gerust nog een paar minuten staan tot de massa de juiste dikte heeft bereikt.
Haal de pan van het vuur. Gebruik een trechter en schep de hete ketchup voorzichtig in gesteriliseerde flessen of potten.

Deze gebottelde ketchup blijft op een koele, donkere plaats ongeveer een jaar goed.
Zet een aangebroken fles in de koelkast en maak binnen een week op.

Variant: schep één of twee eetlepels chilipoeder door de tomatenpuree voor een pittige scherpe smaak.


Groenten schaaltje uit de oven
Voor 2 personen

Ingrediënten:
vier gekookte aardappelen
een paar gekookte sperziebonen
halve courgette in linten gesneden
tien kleine tomaatjes
vijf eieren
drie eetlepels groene pesto
zout
peper
50 gram Parmezaanse kaas
scheutje olijfolie

Extra nodig: twee vuurvaste schaaltjes

Bereiding:
Vul de stenen bakoven met aanmaakhout en een aanmaakblokje en open de luchtschuif in de bakovendeur. Laat een paar minuten branden, open de bakovendeur voorzichtig en vul hout bij. Doe dit regelmatig totdat de thermometer een temperatuur van 220°C aangeeft. Verwijder as en roetdeeltjes en laat de bakoven na het schoonmaken even rusten. Na tien minuten is de warmte gelijkmatig verdeeld en kan er gebakken worden.

Vet de ovenvaste schaaltjes in met een beetje olijfolie. Verdeel de groenten in de schaaltjes. Klop de eieren met de pesto, zout en peper los. Schenk het eimengsel over de groenten. Rasp de Parmezaanse kaas erover en laat circa 20 minuten in de oven bakken. Dit gerecht kan warm of koud gegeten worden.


Blauwebes pannenkoekjes met ahornsiroop
Voor ongeveer 12 kleine pannenkoeken

Ingrediënten:
150 gram bloem
een theelepel bakpoeder
drie eetlepels suiker
een ei
50 gram gesmolten boter
3,5 dl melk
twee eetlepels geraspte citroenschil
snufje kaneel
250 gram blauwe bessen of bosbessen
ahornsiroop

Bereiding:
Open de fornuisdeur en maak een klein compact vuur van wat aanmaakhout en een aanmaakblokje op het rooster. Regel de luchttoevoer via het onderste deel van de asladeur en vul regelmatig bij met droge houtblokken.
Zodra het vuur gelijkmatig brandt, kan er gekookt worden.

Meng in een ruime kom bloem, bakpoeder en suiker. Klop het ei los en voeg de gesmolten boter en melk toe. Roer goed door. Schenk het eimengsel bij de bloem en roer goed door. Voeg de citroenschil en het snufje kaneel toe.
Doe twee scheppen beslag in een warme, ingevette koekenpan. Strooi hier net voor het opstijven wat blauwebessen op. Laat de pannenkoek gaar worden en keer hem dan voorzichtig om.
Serveer met ahornsiroop.


Courgettesoep
Voor vier personen

Ingrediënten:
drie kleine courgettes of een grote ( oude courgettes doen het prima in deze soep)
een paar scheutjes olijfolie
1,5 liter bouilon
100 gram kruidenkaas
twee eetlepels milde kerrie
drie tenen knoflook
een kleine rode peper, ontpit en in kleine reepjes
vier blaadjes salie
zout
peper

Bereiding:
Open de fornuisdeur en maak een klein compact vuur van wat aanmaakhout en een aanmaakblokje op het rooster. Regel de luchttoevoer via het onderste deel van de asladeur en vul regelmatig bij met droge houtblokken.
Zodra het vuur gelijkmatig brandt, kan er gekookt worden.

Schil de courgettes en verwijder eventuele harde pitten. Maak de olijfolie heet in een pan met stevige bodem. Snijd de courgette in blokjes. Fruit die in de hete olie. Voeg de fijn gesneden knoflook en rode peper toe. Laat even zachtjes fruiten en schenk de bouillon erbij. Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken. Snijd de saliebladeren in kleine stukjes en voeg deze net als de kerrie, kruiden kaas toe. Breng op smaak met zout en peper.
Warm nog even al roerend goed door en dien op. Gebruik voor een gebonden soep de staafmixer of roerzeef.
Lekker als lunch – of voorgerecht.